Тенденция към разпродаване на хотелите на части

понеделник, 18 февруари 2008 г.

Тенденция към разпродаване на хотелите на части

Хотели на моретоНа фона на прогнозите за опасност от стагнация и дори отлив на инвестиции от недвижимите имоти, собственици на хотели по Черноморието ги преустройват в апартаментни комплекси и се опитват да ги продадат на парче.

Най-много са примерите в курорта Златни пясъци, по информация от туристическия сектор и агенциите за имоти. В момента хотел "Берлин голдън бийч" в курорта предлага апартаменти за продажба, а на мястото на бившия хотел "Сирена" вече има нов апартаментен комплекс. "Златна котва" също е на път да се превърне в апартхотел. Такива случаи има и в Слънчев бряг, съобщи мениджърът на агенцията за имоти "Форос" Добромир Ганев. Според други представители на пазара има планове и хотели в планинските курорти като Банско например да се превърнат в жилища.

Причините за метаморфозата са презастрояването на курортите, силната конкуренция на туристическия пазар, дългата възвращаемост на инвестициите в хотели, както и затягащите се условия за кредитиране на бизнеса. Опитът на хотелиерите да се освободят максимално бързо от инвестициите си точно по този начин на пръв поглед е логичен. През миналата година бизнесът с недвижими имоти отново е привлякъл най-много преки чуждестранни инвестиции - 37% или 2.158 млрд. евро

В същото време има все по-ясни сигнали, че пазарът на имоти се забавя, а интересът на чужденците към апартаменти от типа втори дом намалява. Причината е в глобалната кредитна криза, която доведе до затягане на условията по кредитирането и мащабна преоценка на риска от страна на инвеститорите. Анализаторите очакват вложенията във ваканционни селища и хотели да намалеят за сметка на тези в инфраструктура, включително търговски и логистични бази, които според бизнеса имат голям потенциал.

Източник: dnevnik.bg

Няма коментари: