Голфът се явява спасител за българския туризъм

сряда, 20 февруари 2008 г.

Голфът се явява спасител за българския туризъм

голф туризъмВ страна, където голфът доскоро беше неизвестна игра, игрищата за голф никнат като гъби в България, докато правителството обмисля начини за примамване на повече туристи, се казва в коментар на АФП, цитирана от БГНЕС.


„Голф туризмът е изключително важен за привличането на по-богати туристи“, заяви Кънчо Стойчев, който се надява да открие ново игрище за голф близо до Балчик през юни. „Ако обикновените туристи обичайно харчат по 50-100 евро на ден, голф туристите може да похарчат 400-500 евро“, смята той.

Стойчев е помолил Гари Плейър, смятан за един от най-добрите играчи на голф за всички времена, да проектира неговото ново игрище. В неотдавнашно интервю Плейър заяви, че голфът може би е начин за привличане на богати бизнесмени, „като по-късно може да решат да инвестират в страната“, която сега е сред най-бедните в Европа.

Без голф игрища България вероятно ще остане бедна туристическа дестинация, привличайки доста хора, но без реален икономически ефект, споделя Стойчев. Българското Черноморие и планинските курорти отдавна са известни сред туристите в Западна Европа, бившите социалистически страни и Русия. И докато това доведе до бум в строежа на второкласни хотели, богатите туристи отидоха другаде в търсене на по-спокойни и не толкова претъпкани места. Чуждите инвеститори усетиха голф потенциала на България, с нейния мек климат и природни забележителности.

„Когато за пръв път видях крайбрежието тук, разбрах, че то е създадено за голф игрище“, споделя британският инвеститор Дейвид Нюман, който строи игрище близо до село Каблешково. „Помня какво беше Коста дел Сол в Испания, сега известно като Коста дел голф, преди 15 години. България е сега това, което тогава беше Испания“, добави той.
Голф туризмът сега прохожда в България, но в момента много игрища се строят и голфът в страната може да се превърне в голяма туристическа атракция, каза Нюман. Сега в България има три работещи игрища, а още 15 са в процес на строеж.

„Абсолютно наложително е инфраструктурата да бъде подобрена“, заяви Нюман. „Ако днес ви посещават 4,5 млн туристи, а искате 12 млн. ... всичко трябва да бъде подобрено“, добави той. Повече от 5 млн. чужденци са посетили през 2007 г., като туризмът е формирал близо 16% от БВП за страната, сочи официални данни. В същото време малката балканска държава с население 7,6 млн души е най бедната в Европейския съюз, към който се присъедини през 2007 г.

Няма коментари: