Незаконно строителство в района на Седемте рилски езера

петък, 29 февруари 2008 г.

Незаконно строителство в района на Седемте рилски езера

Представители на коалиция от 18 неправителствени организации и граждански групи За да остане природа в България разкриха, че е възобновено неразрешеното строителство на лифт в района на Седемте рилски езера. Изграждането му се извършва с редица нарушения в Национален парк Рила и в предложената Защитена зона Рила-буфер от европейската екологична мрежа Натура 2000, като част от неразрешената ски зона Паничище – Езерата – вр. Кабул.


До този момент близо 70 хиляди души са се подписали под петицията в интернет срещу незаконното строителство в Рила тук.

Подписите се изпращат до Комисията по петиции към Европейския парламент, министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров, Комисията по околна среда и води към Народното събрание, Община Сапарева баня и инвеститора Рила спорт АД.

Други близо 25 хиляди души са се подписали под петицията на хартия след информационното турне за Рила в няколко града на страната. В петицията се настоява да се спре незабавно незаконното строителство на пътища и лифт към Седемте рилски езера в Национален парк Рила, защитена зона Рила и проектозащитена зона Рила–буфер от Натура 2000.

Миналия месец девет международни организации изпратиха становище до българските институции, в което искат да се спрат незаконните дейности в Национален парк Рила и зоната Рила–буфер. Организациите припомниха, че под формата на противопожарни просеки в Рила–буфер е започнало строителството на три планирани писти от неразрешената скизона Паничище–Езерата–връх Кабул.



Няма коментари: