Хотелите ни без системи за опазване на околната среда

неделя, 17 февруари 2008 г.

Хотелите ни без системи за опазване на околната среда

В България нито един хотел не е регистриран като обект с въведена Система за управление на околната среда, стана ясно миналата седмица на пресконференция, на която беше представена двегодишна Програма за устойчиво развитие на българските предприятия. Във форума участваха Анелия Крушкова, председател на Държавната агенция по туризъм (ДАТ), Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Петра Швагер от Агенцията за индустриално развитие на ООН (UNIDO) и швейцарските експерти Юрг Валдер и Клеменс Ланг.

Проектът стартира през октомври 2007 г. и е насочен към хотелиерския бранш. Той цели създаване на добри практики в сферата на Чистото производство (Cleaner Production - CP) и Корпоративната социална отговорност (Corporate Social responsibility - CSR).

Чистото производство е начин, чрез който компаниите се стремят да използват в дейността си възобновяеми и неопасни материали и рационално използват водата и енергията. По думите на Юрг Валдер, Чистото производство представлява прилагане на интегрирана правителствена стратегия, чрез която компаниите ще увеличат ефективността си и същевременно ще намалят рисковете за хората и околната среда. Проектът ще помогне на хотелите да намерят решения за справяне както с екологичните, така и със социалните си проблеми.

В рамките на кампанията ще бъде оценено моментното състояние на 25 хотела в района на София и Централна Стара планина, на които ще бъдат посочени възможностите за оптимизиране на разходите и работата с персонала. Оптимизираните резултати биха довели до по-добри икономически резултати и по-високо ниво на обслужване, убедени са организаторите на инициативата.

Самата методология за Корпоративна социална отговорност (КСО) беше представена от Клеменс Ланг. Според него КСО означава старание от страна на бизнеса за екологично поведение, с което се цели повишаване стандарта на живот на хората и запазване целостта на околната среда.

Методологията се състои от няколко етапа, през които експертите ще получат предварителна оценка за състоянието на хотелите, ще анализират вътрешното състояние на обектите, ще изготвят алтернативни решения за оптимизиране работата на хотелите и накрая ще изготвят цялостна оценка за обекта.

Екон.бг

Няма коментари: