Строежите в Слънчев бряг замират

събота, 23 февруари 2008 г.

Строежите в Слънчев бряг замират

строжи в Слънчев брягСлед като на първа линия в Слънчев бряг не остана празно място, сега се застрояват парцелите край пътя София -Бургас. Строежите в Слънчев бряг замират. За разлика от други години, когато с наближаването на пролетта целият курорт се превръща в строителна площадка, сега крановете и тежките машини са значително по-малко. Всяко атрактивно парче свободна земя край морето вече е застроено.


Работи се по 17 нови сгради в западната зона на комплекса, до пътя между Бургас и Варна. Това са девет хотела, 7 от които ще отворят врати още това лято, и 8 жилищни кооперации, съобщиха от Съюза на частните собственици. Повечето от тях обаче са стари проекти, започнали преди няколко години, които сега се довършват. И вероятно ще са последните, защото свободни терени вече няма. А който иска да строи нови хотели, ще трябва да събаря някой от старите. През това лято в "жилищния комплекс", както наричат Слънчев бряг, ще работят близо 200 хотела.

Районът около курорта заприлича на китайско село - застроено е всичко от Несебър до Св. Влас, където сега се вдигат 5 нови ваканционни селища и 11 хотела. Несебър ще посрещне летовниците с четири нови суперлуксозни хотела в новата част на града.

Липсата на свободни парцели в близост до морето накара инвеститорите да пренасочат вложенията си на юг. 15 нови хотела никнат в Царево, похвали се кметът на градчето Петко Арнаудов. Още толкова сгради се изграждат и в Синеморец. Предпочитаното от елита за бягство от суматохата селище вече отдавна не осигурява спокойствие и изолация. Модерният през последните 2-3 години Лозенец очевидно също няма да избегне презастрояването.

Във вилното селище се стрoят над 40 нови хотела. Ако всички проекти бъдат завършени, ваканционното селище ще се превърне в градче и ще загуби очарованието си, жалват се феновете на крайморския курорт. Сред най-големите комплекси на юг е Коста дел Кроко, който трябва да изникне в северната зона на Царево. В него ще бъдат инвестирани над 70 млн. евро. Комплексът ще разполага с няколко басейна, воден бар и модерен СПА център - всичко 5 звезди.

През последните 2 години инвеститорите се насочиха към Северното Черноморие въпреки по-краткия сезон. Там обаче залагат повече на ваканционни селища и жилищни комплекси. Популярни са и инвестициите в голф игрища и вили край терените. С подобни вложения играчите се надяват да удължат сезона и да привличат запалените голфъри и техните семейства целогодишно край морските вълни. Благодарение на строителния бум само в община Балчик жилищата ще достигнат 100 000, прогнозира кметът на Белия град Николай Ангелов.

Не по-малък е интересът на бизнеса и към Каварна. Кметът на рок столицата Цонко Цонев заяви, че само до края на юни в рамките на града ще бъдат открити два нови 4-звездни хотела, които ще са с общ капацитет близо 400 легла.

Строителството в курортите Златни пясъци и Св. св. Константин и Елена се ограничава в ремонти на стари хотели или издигането на нови сгради на тяхно място.

в-к Стандарт


1 коментар:

Unknown каза...

Това е пародия! Аз съм от Китен, но живея в Пловдив и в редките случаи, в които се връщам на родното си място заварвам изникнали нови хотели, ресторанти и всякакви други постройки. Ако се продължава така туристите трябва да ходят с хиликоптери до плажа защото няма от къде да се мине!