Кръгла маса за Странджа по проекта Моят бряг

събота, 16 февруари 2008 г.

Кръгла маса за Странджа по проекта Моят бряг

Моят бряг – проектът, който разработва Визия и Управленски план за устойчивото развитие на българското Черноморско крайбрежие, организира първата от серия кръгли маси за Странджа на тема Иницииране на интегрирана програма за екологични инвестиции на територията на Бургаското крайбрежие на 15 февруари 2008 в странджанското село Бръшлян.

Ще бъде обсъдено как най-ефективно да се използват обществените и частните средства, за да се постигне устойчиво развитие на черноморското крайбрежие и странджанския регион. Основната цел на кръглата маса е да се проучат възможностите за икономически дейности в районите в и около НАТУРА 2000, свързани с черноморското развитие, като екотуризъм, производство на екологично чисти продукти и предлагане на екологосъобразни услуги.

По време на дискусиите, организирани от Моят бряг през 2007 година, всички заинтересовани страни подкрепиха идеята за създаването на по-добри условия в природен парк Странджа за устойчиво производство, насочено към пазара на Черноморското крайбрежие и включващо екотуризъм и производство на биологични храни. Екипът на проекта реши Странджа – наред с Варна, Добрич и Бургас, да бъде пилотен район по проекта Моят бряг. Мотото за пилотните дейности по Странджа е: Странджа: хармония в бизнеса.

За участие в първата кръгла маса за Странджа са поканени представители на държавните и местните власти и институции, природозащитни неправителствени организации, експерти по туризъм и екология, производители на биопродукти, местни инициативни групи. За дискусиите по Странджа в България са двама холандски експерти от екипа на Моят бряг - Майк Манаарт (експерт по природни ресурси) и Менно Хаутстра (специалист по селски и екотуризъм).

Участниците в кръглата маса ще обсъдят идеи за Странджа и крайбрежния район в четири дискусионни групи: човешки ресурс и подобряване на възможностите за развитие на населените места и подобряването на качеството на живот; многофункционално горско стопанство и екологично земеделие; екотуризъм; насърчаване на търсенето на местни екопродукти.

В резултат на планираните през 2008 година следващи кръгли маси ще бъде създадена Работна група, която ще бъде движеща сила за потенциални проекти и за обединяване на обществените и частни средства за парка Странджа. Целта на Работната група е да бъдат създадени устойчиви връзки между Странджа и крайбрежието. В края на 2008 за всяка от групите за дискусии ще бъде определен и написан най-малко един пилотен проект, включително с финансовите му аспекти и нуждата от техническа помощ. Екипът на Моят бряг може да окаже подкрепа с експертни оценки и опит в определянето на донори.

Междувременно продължават дискусиите за пилотните райони във Варна, Добрич и Бургас. Експерти на екипа на Моят бряг ще бъдат във Варна и Добрич в края на февруари, а в Бургас - в началото на март.

В края на март е планирана конференцията Моят бряг за подписване на Визията за интегрирано и устойчиво развитие на българското Черноморие.

1 коментар:

Анонимен каза...

много интересна идея