Пийп шоу на летищата

петък, 24 октомври 2008 г.

Пийп шоу на летищата

пийп шоуЕвропейската комисия предложи проект свързан със сигурността на гражданското въздухоплаване в ЕС. В него към "разрешените методи" за проверка на пътници се добавя и използването на "скенери за проверка на хора", показващи човешката плът.

Въпреки, че тези скенери са може би едно от техническите решения, необходими за поддържане на високо ниво на безопасност на европейските летища, според Европарламента това би имало "сериозно отражение" върху правото на личен живот и лично достойнство.

Така наречените "пийп шоу" скенери, които вече намират приложение на летищата в САЩ, са тествани и на лондонското летище "Хийтроу", както и на аеропортовете в Амстердам и Цюрих. Те показват не само всички предмети намиращи се по тялото, но и тъкани и органи, включително и очертанията на половите органи. Според защитниците на новите уреди, "пийп шоу" скенерите могат да откриват пластмасови оръжия, наркотици и дори скрити пари. За тях обаче не остават скрити и телесни дефекти, затлъстяване и дори белези, тъй като уредите предоставят триизмерно изображение на тялото без дрехите.

Евродепутатите изразяват своите съмнения относно необходимостта от въвеждането на подобна мярка и искат да бъде извършена по-задълбочена оценка на въздействието й, преди да бъде взето каквото и да било решение.
Ако бъде одобрен, "пийп шоу" скенерът ще се появи на евролетищата до април 2010 г.

sueddeutsche.de

Няма коментари: