Нов лифт без разрешително се строи на Боровец

сряда, 20 август 2008 г.

Нов лифт без разрешително се строи на Боровец

лифтНеправителствени организации от коалицията "За да остане природа в България" алармира Регионалната инспекция по околната среда и води – Перник и Министерство на регионалното развитие и благоустройството за незаконно строителство на нов лифт в курорта Боровец. То се извършва без задължителните оценка за съвместимост и оценка за въздействие върху околната среда, съобщиха от коалицията.

Лифтът се изгражда на мястото на съществуващия до миналия сезон двоен ски влек Маркуджик 2. Заради строителството е засегната горскодървесна растителност в Национален парк Рила и извън него. Лифтът е на границата на Национален парк Рила и вътре в предложената зона Рила буфер от европейската екологична мрежа Натура 2000.

Природозащитниците разполагат с информация от Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и Регионалните инспекции по околна среда и водите в София и Перник, че новата въжена линия се изгражда, без да са извършени законовите процедури по закона за биологичното разнообразие и закона за опазване на околната среда.

Природозащитниците припомнят, че без задължителните оценка за съвместимост и оценка за въздействие върху околната среда се изгради и асфалтовият път от Паничище до хижа Пионерска. Той води към долната станция на друг незаконно изграждащ се лифт в Национален парк Рила - от хижа Рилски езера до хижа Пионерска.


Няма коментари: