Какво трябва да знаем за нискотарифните авиокомпании

четвъртък, 14 август 2008 г.

Какво трябва да знаем за нискотарифните авиокомпании

полети Нискотарифните авиокомпании заемат все по-голям дял от българския авиационен пазар. Те обслужват линии до над 15 европейски летища, като отскоро дори летят и по вътрешната линия София-Варна.

EasyJet, Wizz air, MyAir, SkyEurope са най-известните компании, които извършват полети от и до България.


Преди да си резервираме полет е важно да се знае, че услугата на нискотарифните превозвачи е по-особена от тази на традиционните авиокомпании и има следните специфики:


Избор на място. При резервация на полет нямате възможност да избирате място в самолета, както е при традиционните авиокомпании. По време на бординга сядате там където е свободно. Някои превозвачи (SkyEurope) позволявaт да си запазите определено място, но само при условие, че заплатите допълнителна такса и то само по време на резервацията на билета.


Такса багаж. Почти всички нискотарифни авиокомпании въведоха такса чекиран багаж, която варира от 5 до 12 евро на брой (чанта, куфар). В момента на резервацията трябва да посочите с колко броя багаж ще пътувате и съответната такса автоматично ще се начисли към стойността на билета. Ако не направите това или се явите за регистрация на полета с допълнителен куфар, ще може да платите таксата и на самото летище. В този случай обаче багажът ви ще бъде таксуван допълнително. Ако пътувате само с ръчен багаж, не дължите такса.


Отмяна на полети. Преди да резервирате билет, трябва внимателно да се усведомите за условията на авиокомпанията в такива случаи. Случва се авиокомпаниите да отменят полети заради технически, метеорологични или други причини. В такива случаи традиционите превозвачи ще се погрижат максимално бързо да стигнете до вашата дестинация, като Ви премаршутират с полет на партньорска авиокомпания, осигурят друг самолет или в най-лошия ви предложат полет на следващия ден и ви настанят в хотел. Това обаче не е практика за нискотарифните превозвачи. В най-общия случай, те ще ви предложат да пътувате на следващия техен полет по линията, но при условие, че са налични свободни места (следващият полет може да бъде след няколко дни). При несъгласие от ваша страна, ще ви изплатят стойността на билета. Макар и рядко, може да попаднете в такава ситуация и трябва да бъдете подготвени.


Промяна на дата на пътуване. Твърде често се случва промоционалните евтини билети да бъдат в неудобни за вас дати. Ако закупите билет и искате да смените датата на полета, ще трябва да платите такса за промяна и да доплатите разликата в цената на билета. Примерно, ако Вашият билет струва 40 евро, а към момента на промяна на датата, полетът за новата дата струва 90 евро, то вие дължите допълнително разликата от 50 евро. При някои компании обаче промяна на датата е невъзможна.


Moitepari.bgНяма коментари: