Търговците са в паника, Слънчев бряг e празен

сряда, 9 юли 2008 г.

Търговците са в паника, Слънчев бряг e празен

Ниски обороти, бедни туристи, а в същото време високи наеми и крупни инвестиции. Това е картината, която описват и ресторантьори, и търговци от Слънчев бряг в началото на активния сезон.


Плажът е наполовина празен, основно с български, руски и чешки туристи. Германците, англичаните и шведите демонстративно отказват да плащат по 7 лева за чадър и още толкова за шезлонг.


Някогашния хит – джетовете - това лято не са на мода. Цената на разходката за 10 минути с морските мотори е като миналогодишната – 40 лева. Кандидатите и тук са рядкост. “Бензинът поскъпна рязко, а нашите цени са същите заради слабото търсене. Работим основно на загуба, за да си покрием наема, който е платен миналото лято, оплакаха се търговци, които отдават джетове на плажа в Слънчев бряг.


“Бизнесът никога не е бил толкова зле”, твърдят търговци. Атракциите на плажа също никак не са малко. Една от най-забележителните е скъпата и луксозна лодка Трилър на бизнесмена Атанас Манджуков. Инвестицията в нея е над 1 млн. долара, а яхтата е една от шестте произведени в света. Моторният катамаран побира 36 души на борда и предлага обиколка на Несебър, Слънчев бряг, Свети Влас и Елените за 50 лева на човек и 30 лева за децата. Въпреки това туристите никак не са впечатлени от тази екстра. Пътниците на борда са най-вече българи или славянските ни братя. Разходка за 10 минути в небето с парашут струва около 50 лева, но мераклии рядко се появяват на хоризонта. Топатракция и за малки, и за големи е отново бананът - една от най-безопасните услуги на плажа. Това удоволствие струва около 10 лева.


Засега с пълна пара работи единствено морският транспорт между курорта и Несебър. 15 лодки тип рибарски гемии ухажват туристите за 15 лева разходката. Въпреки че наемите на магазините паднаха значително през това лято, все още има неотдадени помещения. Така магазини, близо до хотел Кубан на алеята към хотел Меркурий, все още търсят своите наематели. Цената е около 15 хиляди евро за целия сезон, а плащането е на три вноски. В по-отдалечената част на комплекса, но на пешеходни и ключови алеи, магазините се дават и за по 5-7 хиляди евро. Голям е броят на търговците обаче, които коментират, че това е последното им лято в големия курорт. Туристите се пазарят и искат отстъпка за стоки за 5 лева с единствената мисъл, че в България всичко може да се купи и на половин цена.

Няма коментари: