Хотелиери пропищяха от проститутките

сряда, 16 юли 2008 г.

Хотелиери пропищяха от проститутките

snimka ot dnes.bgТуристическият бранш поиска вчера проституцията по Черноморието спешно да се узакони. По думите на Стоян Маринов от Варненската туристическа камара многобройните жрици на любовта по морето влияят зле на имиджа на България като туристическа дестинация. От бранша поискаха депутатите спешно да приемат Закон за проституцията, който да регламентира най-древната професия у нас. "Сега в разгара на сезона жриците са плъзнали по цялото Черноморие, по улиците се разхождат възрастни хора и деца, задължително трябва да има някакви правила", заяви Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. "Напълно подкрепям приемането на такъв закон, това е тема, която се поставя отдавна, но за съжаление съпротивата от страна на тези, които контролират този бизнес, е голяма", добави Рагин.

От бранша предлагат компаньонките да работят в специални клубове, които да не се намират на централните улици, и да има задължителен медицински контрол. Преди около 2 години бившият зам. министър на външните работи Камен Пенков оглави работна група, която се зае да напише законопроект за проституцията. В групата имаше представители както от туристическия бранш, така и от МВР, от Министерство на правосъдието и от Главна прокуратура. В момента обаче такъв проект на закон въобще не се обмисля, тъй като инициаторът му Светослав Спасов, тогава депутат от НДСВ, напусна групата. За съжаление не можа да се стигне до регламентиране на проституцията, тъй като се прецени, че обществото ни все още не е готово за това, затова и напуснах, коментира Спасов, който в момента е независим депутат. Проституцията я има, но приходи в хазната не влизат, добави той.

Спасов даде за пример Германия, където проститутките плащат данъци и такси за милиони евро. В момента в парламента няма нищо черно на бяло, свързано с този проектозакон и няма индикации скоро да се появи, коментираха от туристическия бранш.


Няма коментари: