България с две нови консулства в Испания и Турция

вторник, 19 май 2009 г.

България с две нови консулства в Испания и Турция

Вицепремиерът и външнен министър Ивайло Калфин заяви в края на миналата седмица в Белоградчик, че до края на 2009 г. България ще открие две генерални консулства - в турксия град Бурса и във Валенсия, Испания. Министърът направи това на третата работна среща с акредитираните у нас дипломати от мисиите.

Според министърът след направена равносметка за последните години политиката по отношение на българите в чужбина остава "недовършена амбиция". По думите му по отношение на политиката към тези българи се изискват законодателни промени, които вече са готови, но ще останат за приемане от новото правителство. Министър Калфин заяви, че политиката на правителството е била насочена към поддържане на връзка с българите извън граница и стимулирането им да се завърнат в България. Положителен ефект за това е изиграла и световната икономическа криза, която е принудила доста от тях да се завърнат в родината си.

По данни на министерсвото на външните работи извън България живеят близо 1 млн. българи, като част от тях са икономически емигранти от 90-те години.

1 коментар:

VP каза...

Преди няколко години гледах "Глобусът" по БТВ. Там, по най-нови данни (беше 2004 сигурно) населението на България беше 7.2 милиона души, а като цяло, общият брой на българите в целият свят бил близо 15 милиона... На кой да вярваш сега :)