Най-дългият мост в света ще е в Италия

петък, 13 март 2009 г.

Най-дългият мост в света ще е в Италия

Италия мост В Италия ще построят най-дългия мост в света. Италианското чудо на века ще има 6 платна за движение на автомобили, 2 платна за пешеходци и железопътна линия, по която ще преминават до 200 влака дневно, като ширината му ще бъде над 60 м. Мостът ще се простира над Месинския проток и ще свързва остров Калабрия със Сицилия.

Стойността на проекта е над 6 млрд. евро, а старта на строителството е планиран за догодина, като първата кола трябва да мине по него през 2016 г. Въпреки рецесията в италианската икономика премиерът Силвио Берлускони даде зелена светлина. Той одобри отпускането на над 1 млрд. евро от държавния бюджет за стартирането на амбициозния проект.

Мостът ще бъде крепен от два пилона с височина от 398 метра което означава, че всеки един от тях ще бъде по-висок от небостъргача Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк. Архитектурното чудо ще бъде и с най-дългата централна отсечка без подпори в света и буквално ще "виси" над морето. Дължината на висящата отсечка ще бъде 3000 м. Така Рим ще бие световния рекорд по "висящи" мостове, държан досега от японския Акаши-Каикио, чиято дължина е едва 2000 м.

Правителството на премиера Берлускони се надява мостът над Месинския проток да стимулира икономиката и туризма в изоставащия италиански юг. Еколози обаче посрещнаха на нож идеята за старта на проекта. Според тях мостът няма да устои на силни ветрове, земни трусове и на приливни вълни.

Вижте тук как ще изглежда бъдещият мост:


Няма коментари: