Колко места за настаняване има по морето?

четвъртък, 28 май 2009 г.

Колко места за настаняване има по морето?

На този въпрос в момента е невъзможно да се даде отговор. Така създаденият хаос се дължи на факта, че нискокатегорийни и малки места за настаняване се лицензират в общините, но не са записани в базата данни на Държавната агенция по туризъм. Освен това трудно може да се установи колко от хотел-апартаментите са закупени, каква част се дават под наем, кой ги менажира и дали собствениците не ги преотдават.

Хотелите в Слънчев бряг например са около 320, като в тази бройка се включват апартаменти, малки семейни хотели и класическите хотели, които са с ресторант, рецепция и всички допълнения към хотела. В същото време туристически агенции от курорта отбелязват близо 90 % заетост, като подчертават, че засега едва 65 % от хотелите са отворили врати и посрещат гости.

Според туроператорите прогнозите за активната част от лятото са разнопосочни, а заявените чартърни полети за летище Бургас са със 120 по-малко спрямо 2008 година.

През тази година по време на световните туристически борси в Москва и Берлин стана ясно, че резервациите се движат с около два месеца закъснение. Само най-добрите хотели по Черноморието могат да се похвалят с над 70 % заетост към момента. Раздвижване в интереса към Черноморието се отбелязва от страна на холандци, французи и португалци. Те обаче се насочват към Обзор, където избират петзвездни хотели, с настаняване на базата all inclusive.

Привлекателни са и ваканционни селища, като един хотелски комплекс разположен на площта на пет хотела в Слънчев бряг при 30 % застроеност, с много различни басейни, градини и зеленина.

Няма коментари: