Спад с 50% на туристите през лято 2009

сряда, 21 януари 2009 г.

Спад с 50% на туристите през лято 2009

АлбенаТруден летен сезон очакват на морето през тази година от курорта Албена. За успех би се приел дори броя на туристите от миналото лято, като за ръст дори не можело да се мисли, заяви директорът на курорта Красимир Станев. Тази зима за първи път не се правят почти никакви инвестиции, като все още се очакват резултати от борсите в Русия. Ако визите скочат, голяма част от руските туристи ще бъдат загубени, притесняват се от бранша. Очаква се визата да поскъпне от 25 евро на 50 евро през тази година.

Според предварителните данни за ранните записвания за лятото, туристическият сезон 2009 може да се окаже най-слабият от няколко години насам. Големите морски курорти отчитат наполовина по-малко резервации от чужбина в сравнение с 2008. От отрицателния тренд, който се дължи на световната финансова криза, ще пострадат и по-малките курорти. Засега обаче не може да се каже с колко точно, тъй като те не разчитат толкова много на зимните, а по-скоро на краткосрочни записвания.


Сериозни намаления през годината ще има от скандинавския и британския пазар, съобщават туроператори. По данни на Британската асоциация на туристическите агенти през тази година ще има най-голямо намаление в записванията за страните от еврозоната или вързани с еврото, и особено Гърция и България. Причината е евтиният паунд, което автоматично пренасочва туристите към Турция и Египет.

Няма коментари: