Арктика се топи по-бързо от очакваното

петък, 5 септември 2008 г.

Арктика се топи по-бързо от очакваното

арктикаЗа пръв път в историята на човешката цивилизация топящите се ледове на Северния полюс почти едновременно са отворили Северо-западния и Северо-източния проходи край полюса. Това е неопровержимо доказателство за ускоряващото се глобално затопляне.


Откритието е засечено от американския проф. Марк Сирийз от американския Център за изследване на леда и снега с помощта на сателитни снимки. Професорът публикува снимки в сайт на учени от Бременския университет, които показват отворилите се проходи. Сирийз нарича събитието "историческо", а самите снимки са направени преди три дни.


Северо-източният проход минава покрай Русия, а северо-западният покрай Канада. По принцип освобождаването им от ледовете се очакваше заради глобалното затопляне. От събитието ще остане "доволен" морският транспорт, защото превозът на стоки от Америка към Азия сега ще се съкрати многократно, а това ще намали в голяма степен разходите за транспорт. Учените обаче се тревожат, че заради затоплянето ледената шапка на Арктика навлиза в "смъртоносна спирала".

Няма коментари: